Spermakrízis

2016.10.30 20:43

Az Apopka-tónál (Florida, USA) végzett megfigyelések a tudósok és laikusok körében egyaránt nagy riadalmat váltottak ki: az ott élő növendék hím alligátorok néhány éve az elnőiesedés egyértelmű jeleit mutatják. Lássuk, hogyan hatnak a környezetszenynyező anyagok a férfiasságra.

E folyamat oka egy 1981-es ipari balesetben keresendő, amelynek során nagy mennyiségű DDT-tartalmú rovarirtó szer került a vízbe. A DDT egyik bomlásterméke hormonszerű hatásokkal bír. A szélsőségesen magas koncentráció oda vezetett, hogy a hím alligátorok egyre emelkedő mértékben veszítik el férfiasságukat. Hímnős pisztrángok, nemzésképtelen békák és más torzszülöttek jelentek meg a környéken, s a rendellenességekért egyértelműen a nagy kemikáliaterhelés felelős.

Csökken a férfierő?

Ugyanezen probléma másik vonatkozása az orvosoknak is egyre nagyobb gondot okoz: vajon a fériak is lassan, de biztosan terméketlenné válnak? Niels Skakkebaek dán biológus vészt kiált: kutatásai szerint az emberi ondóban a spermiumok száma az elmúlt ötven évben (1938–1990) átlagosan a felére csökkent: köbcentiméterenként 113 millióról mindössze 66 millióra.

Különösen elgondolkodtatónak tartja azt a tényt, hogy a férfiak egy részében az ondó cm3-ében kevesebb mint 20 millió spermium mutatható ki, ami a WHO szerint a megfelelő megtermékenyítéshez szükséges szint alsó határértéke. Számos más nemzetközi vizsgálat is megerősítette Skakkebaek megállapításait.

Pierre Jouannet párizsi orvos például megállapította, hogy 1975 óta az ejakulátum spermiumtartalma kb. 2%-kal csökkent. A frankfurti vegyipari egyesület tiltakozik a szemrehányások ellen: „Hiányoznak a tapasztalatok ahhoz, hogy tudományos módon igazolhatóan feltételezzük a környezeti kemikáliák ösztrogénszerű hatását” – olvasható az interneten.

Az egészséges életmód Segít

Hasonló módon „tarthatatlannak” minősítette a fenti érvelést dr. Alexander Lerchl, a münsteri egyetem munkatársa is. Az ő véleménye szerint a 20-30 évvel ezelőtti adatok nem vethetők össze a maiakkal, mivel az utóbbi években megváltoztak a spermiumok vizsgálatára és a minőség megbecslésére szolgáló labormódszerek. Ugyanakkor általánosságban ő sem zárta ki a minőségcsökkenés lehetőségét.

A vizsgálati eredmények összevethetősége érdekében a WHO megkísérelte a laboratóriumi módszerek egységesítését. Ehhez a szervezet összeállított egy, a spermiumok mennyiségéről, kinézetéről szóló ajánlást. Ugyanakkor kell hangsúlyozni, hogy a végeredmény szempontjából teljesen mindegy, hogy mi a jelenség forrása, egy dolgot kell mindenkinek szem előtt tartani: egészséges életmód és a megfelelő táplálkozási szabályok betartásával e külső tényezők hatása nagyban befolyásolható, csökkenthető:

  • A rendszeres salaktalanítás, pl. gyümölcsnapok, lékúrák, izzasztó fürdők, szauna, gőzfürdő igen nagy mennyiségű környezetszennyező anyagot képes eltávolítani a szervezetből. Ennek köszönhetően javítja a megtermékenyítő képességet.

  • A kitartást igénylő sportok során nemcsak a fokozott verítékezés salaktalanító hatása érvényesül, hanem feszültségoldó, stresszlevezető mechanizmusok is beindulnak. Ezért javulnak a hormonális funkciók és a potencia is.

  • Az élvezeti cikkek rendszeres fogyasztása nagyban csökkenti a nemzőképességet. A kávé növeli az amúgy is magas stressz-szintet, a cigarettázás pedig érszűkítő, érelmeszesedést fokozó, ezért évek után merevedési zavarokat válthat ki. Az alkohol és a drogok a központi idegrendszerre kifejtett hatásuk miatt hormontermelési zavart és potenciaproblémákat váltanak ki. Ezért ezek elhagyása feltétlen indokolt, hiszen rendszeres élvezetük semmiképp sem tesz jót a férfiasságnak.

  • Egyes gyógyszerek, pl. a bétablokkoló vérnyomáscsökkentők, hormonok, citosztatikumok szintén potenciazavart és spermaszámcsökkenést váltanak ki. Ezért ezek használatakor nem sok jóra lehet számítani.

  • A rendszeres és túl gyakori húsfogyasztás is ronthatja a hormonháztartást, hiszen a boltban vásárolt húsfélék töménytelen mennyiségű ösztrogént és más hormont tartalmaznak.

  • A mozgáshiány, a szűk nadrágok, a túl fűszeres és zsíros ételek kedveznek a prosztatagyulladásnak, ez pedig, ha idültté válik, merevedési zavarokat, a nemzőképesség csökkenését idézi elő.

  • A tökmagolaj és a csalán csökkenti a prosztatatúltengés ütemét. A bennük található vitaminok, nyomelemek és növényi hatóanyagok javítják a spermiumok termelését.

  • A macagumót a dél-amerikai indiánok évszázadok óta használják potenciajavító szerként.

  • A ginszeng is nagyon jó afrodiziákum, azaz fokozza a férfierőt, javítja a potenciát.

Az impotencia pszichoszomatikája

A férfi princípium a megcsinálni, megteremteni, megvalósítani. A férfiúi (jang) elv aktív, s ezzel agresszív. A potencia a hatalom kifejezése és szimbóluma, az impotencia a tehetetlenségé. Az impotencia mögött a férfi saját férfiasságától, saját agressziójától való félelme áll – fejti ki könyvében a híres szerzőpáros, Thorwald Detlefsen és Rüdiger Dahlke.

Az impotens férfi fél attól, hogy férfiasságát fel kell állítania. Az impotencia ugyanakkor a nőiségtől való félelmet is kifejezi. Az ilyen férfi a nőiséget fenyegetésként éli meg, mely őt elnyeli. Ez a nőiségben megmutatkozó elnyelő ősanya, illetve a boszorkány aspektusa.

Az ilyen férfi nem akar a „boszorkány barlangjába” beereszkedni. Mindebben a férfiassággal s annak attribútumaival (lényegi, szükségszerű, tőle elválaszthatatlan tulajdonságaival), a hatalommal és az agresszióval való azonosulás alacsony foka mutatkozik meg. Az impotens férfi inkább a passzív pólussal, az alulmaradt szerepével azonosul.

Fél a teljesítménytől. Ebben az esetben is létrejön az ismert ördögi kör: akarattal, erőfeszítéssel próbáljuk elérni, hogy potensek legyünk. Mennél nagyobb a teljesítmény nyomása, annál kilátástalanabb az erekció. Csak akkor nyílik meg előttünk az út, melyen a másik nemmel való találkozásban ellentétes nemű lelkiségünket is felébreszthetjük s tudatosan integrálhatjuk, ha képesek vagyunk az egyik pólust teljességgel megélni.

(Forrás: szexualitas.hu)

A cikket a MrPotencia.hu tette közzé az oldalon.

 

Vissza